Minunile SPF-ului in timpul aventurilor de vara

pastedGraphic.png

 Cu totii am asteptat cu nerabdare vara! Zile lungi petrecute la piscine sau pe plaja, plimbarile in parc, intalnirile cu prietenii si multa distractie sub soare. Cu toate acestea, suntem adesea orbiti de aventurile noastre vesele si uitam de pericolele reale la care ne expunem datorita soarelui. Este foarte important sa luam masurile de precautie necesare pentru a evita probleme precum arsurile solare si cancerul de piele. In acest caz, cu totii optam pentru SPF, dar ce este acesta? Pana la terminarea lecturarii acestui articol vei deveni un expert in SPF!

 

 De la ce vine SPF? 

SPF inseamna Factor de Protectie Solara si masoara protectia importiva razelor ultraviolet (cele care produc arsuri solare si cancer de piele). Cu toate acestea, SPF-ul nu masoara modul in care protectia solara interactioneaza cu razele UVA, care sunt, de asemenea, daunatoare.

 

 

Cum se masoara SPF-ul?

Pentru fiecare tip de SPF exista un numar care il reprezinta, iar acele numere sunt de obicei: 2, 4, 8, 15, 30, 35, 50 si cel mai recent adaugat, 70. Deci daca un SPF are valoarea de 15, va fi listat ca SPF 15.

Dar ce inseamna aceste numere?

Valoarea SPF este luata si folosita intr-o ecuatie care ne ofera timpul de expunere maxim:

Minute pana a te arde fara protective solara x numarul SPF = maximul de minute de expunere la soare

 Aceasta ecuatie este subiectiva pentru fiecare persoana si iata cum functioneaza: sa zicem ca iti ia 10 minute sa te arzi fara protectie solara (evident pentru alte persoane s-ar putea sa fie 5 sau 15 minute, prin urmare, este subiectiv). Acest lucru depinde de fototipul pielii. Exista 6 fototipuri, de la 0 la 6, personale cu piele alba au fototip 1, iar cele cu piele neagra au fototip 6. Cu cat ai fototipul mai mic, cu atat timpul de expunere la soare fara protectie solara este mai mic. Numarul respectiv este de “minute fara protectie solara”, in acest caz, 10. Numarul este inmultit cu numarul SPF afisat pe ambalaj. Sa spunem ca protectia noastra solara este de 30. Apoi se aplica formula:

10 minute x SPF 30 = 300 de minute de expunere la soare

Acest lucru inseamna ca dupa aplicarea protectiei solare SPF 30, poti ramane 300 de minute la soare fara a te arde. Cu toate acestea, multi factori pot afecta rezultatul real, ceea ce face ca acesta sa nu fie un numar foarte precis: multi oameni nu aplica suficienta protectie solara, iar daca se ia contactul cu apa, timpul acordat nu conteaza si trebuie reaplicata crema.

 

 

Inseamna ca cu cat e mai mare numarul SPF-ului, cu atat mai mult sunt protejat? 

Intelegem de ce oamenii pot presupune acest lucru, dar aceasta afirmatie este complet nefondata. Vom lasa statisticile sa vorbeasca: SPF 15 blocheaza 93% din razele UV, SPF 30 blocheaza 97% din razele UV si SPF 50 blocheaza 98% din razele UV. Deci, in realitate diferenta dintre 30 si 50 este de 1%.

 Ce tip de SPF este recomandat?

Noi recomandam un SPF de 35 deoarece este cel mai comun nivel pentru majoritatea oamenilor si a tipurilor de piele. Salvarea noastra pe timp de vara este Sun Kiss Paradise de la WAWA, cu SPF de 35 care se absoarbe rapid in piele si nu doar ca protejeaza de razele UVB, dar si de UVA. Nu ne crezi? Verifica singur si testeaza!

Mai pe scurt…

Nimic nu ar trebui sa te opreasca din a avea cea mai tare vara din viata ta! Mai ales soarele. Beneficiile aplicarii cremei de protectie solara in timpul verii sunt vizibile pe termen lung. Sa nu mai mentionam faptul ca acum te poti lauda la toti prietenii tai de pe plaja cu cunostintele tale noi in materie de SPF. Stai in siguranta si nu uita crema de protectie solara!

Daca ai alte intrebari, expertii nostri sunt bucurosi sa te ajute. Ne poti gasi si pe Facebook, Instagram sau Linkedin.